Kaartmateriaal verandert snel. Maar hoe weet je waar de kaart geüpdate moet worden? Zou het niet handig zijn als alle veranderingen elk jaar omcirkeld worden? Dat kan! Karto kan met puntenwolken uit luchtfoto’s alle mutaties betrouwbaar en automatisch signaleren, dit noemen we mutatiedetectie.

De uitdaging

Voor een mens is het mogelijk om te zien dat er in een luchtfoto een gebouw is bijgekomen ten opzichte van de kaart, maar hoe leer je dit trucje aan de computer? We gebruiken hiervoor een techniek die al jarenlang wordt gebruikt om gebouwen en wegen in 3D in te meten uit luchtfoto’s. Hiervoor worden overlappende foto’s over elkaar gelegd, een techniek die vergelijkbaar is met hoe je met je ogen diepte kunt zien (stereobeeld).

Karto gebruikt een evolutie van deze techniek om met luchtfoto’s automatisch een 3D-model op te bouwen voor het hele projectgebied. Met de meest recente luchtfoto’s bouwen we een 3D-model op voor het huidige jaar en met oudere luchtfoto’s een 3D-model van een vorig jaar. Door nu de hoogte van het 3D-model van de foto’s van vorig jaar van het model van de foto’s van dit jaar af te trekken worden alle mutaties direct zichtbaar. Met meerdere filterlagen worden de mutaties van vegetatie en voertuigen uitgefilterd. Om de kwaliteit van het resultaat te garanderen worden de overgebleven mutaties gecontroleerd. Ten slotte wordt met behulp van kadastrale gegevens aan elke mutatie een adres gekoppeld.

Het resultaat

Met automatische mutatiedetectie verandert de foto van een zoekplaatje naar een overzicht van alle veranderingen.

Om de methode te testen is er een pilotgebied op de grens van de gemeente Wormerland en Zaanstad gekozen. In dit pilotgebied van 1,2 km2 zijn totaal 32 mutaties gesignaleerd.

Hieronder vallen:

  • 9 nieuwe aanbouwen
  • 2 nieuwe dakkapellen
  • 7 nieuwe schuurtjes
  • 6 gesloopte schuurtjes
  • 2 verbouwingen
  • 1 nieuw gebouw
  • 2 gesloopte gebouwen
  • 3 nieuwe stationsgebouwen

Van deze 32 mutaties is op dit moment alleen de nieuwbouw (1x) en de gesloopte gebouwen (2x) in de gemeentelijke basisadministratie (BAG) doorgevoerd. Aan de hand van dit overzicht kan een deskundige gericht de jaarlijkse veranderingen bijwerken.

Voor mutaties is een ondergrens aangehouden van 5m2 oppervlak en een hoogte van minimaal 50 cm.